Tuinonderhoud september
De maand september. Een periode waarin de zomer langzaam plaatsmaakt voor de herfst en de dagen korter worden. Het is dé tijd om nog even te genieten van je tuin voordat het kouder wordt. September bied je de kans om jouw tuin voor te bereiden op het najaar en een goede basis te leggen voor het komende tuinseizoen. Maar waar begin je? Geen zorgen, je bent hier aan het juiste adres voor tips en adviezen over tuinonderhoud in september.
In september kan het weer wisselvallig zijn, met zowel zonnige dagen als regenachtige periodes. Dit heeft invloed op je gazon, planten en bloemen, en kan ook uitdagingen bieden op het gebied van onkruid en plagen. Gelukkig hebben wij alle informatie die je nodig hebt om je tuin gezond en mooi te houden gedurende deze maand.
Op deze tuinkalender voor tuinonderhoud in september informeren we je over de ideale snoeimomenten, het gazon, onkruidbestrijding, de aanpak van plagen en welke planten je kunt planten in deze maand. Deze tuinkalender is geschikt voor de ervaren tuinliefhebbers onder ons en wanneer je net begint met het onderhouden van je eigen tuin, wij hebben advies en tips voor iedereen.
Inhoudsopgave
ToggleTuinonderhoud basis tips
Voordat je aan de slag gaat met de verschillende taken in deze tuinkalender, willen we jou eerst attenderen op een aantal tuinklussen die wel eens worden vergeten. Dus voordat je aan de slag gaat met het snoeien van de bomen of verticuteren van je gras. Doorloop eerst deze basis tips. Goede voorbereiding is het halve werk!
In september begint het eerste blad langzaam van de bomen te vallen en is het belangrijk om je tuin goed te onderhouden en voor te bereiden op het najaar. Om te beginnen is het verstandig om de dakgoten nu al schoon te maken, zodat je niet verrast wordt door een hevige regenbui en het regenwater soepel kan wegstromen.
Daarnaast worden de avonden steeds korter en is het fijn als de verlichting goed werkt. Maak gebruik van de langere lichte avonden om de tuinverlichting te controleren op defecten en deze tijdig te repareren of vervangen.
Vervolgens is het belangrijk om de boombanden in je tuin te controleren. Kijk of ze niet te strak zitten of beschadigingen veroorzaken en maak ze indien nodig wat losser, zodat de bomen gezond kunnen blijven groeien.
Ook is het raadzaam om de hoge planten in de tuin goed vast te binden. Dit voorkomt dat ze omwaaien of beschadigd raken door eventuele najaarsstormen.
Tot slot, als je een grindpad in je tuin hebt, is het belangrijk om dit regelmatig door te harken. Zo ga je onkruidgroei tegen en behoud je een nette uitstraling van je tuin.
Door deze basis tips op te volgen en in elkaar te laten overlopen, zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je verder aan de slag gaat.
Snoeien in september
In dit hoofdstuk over het snoeien van planten en bomen in september, behandelen we verschillende onderwerpen om jouw tuin optimaal voor te bereiden op het najaar. We geven tips voor het snoeien van oleanders, groenblijvende hagen en notenbomen, evenals het omgaan met bladval, bloedende planten en decoratieve zaaddozen.
Je leest over het belang van het snoeien van oleanders voor het voorkomen van ziektes, het laatste snoeimoment voor groenblijvende hagen, en het verzorgen van klimmers om dakgootverstoppingen te voorkomen. Daarnaast ontdek je hoe je notenbomen het beste kunt snoeien en hoe je bloedende planten, zoals de berk, esdoorn en walnoot, op het juiste moment snoeit. Tot slot krijg je tips over het behouden van decoratieve zaaddozen bij vaste planten, zowel voor je eigen plezier als voor het voeden van tuinvogels in de winter.
Ga naar:
Oleander snoeien
Het snoeien van oleanders (Nerium oleander) is een belangrijk aspect van hun verzorging. Het is het handigst om deze prachtige planten flink te snoeien wanneer ze de winterberging in gaan. Dit moment van snoeien heeft verschillende voordelen.
Allereerst zorgt het snoeien ervoor dat veel ziekteverwekkers worden afgevoerd. Dit helpt de plant gezond te houden en verkleint de kans op ziektes en plagen. Bovendien bevordert het snoeien de groei en bloei van de oleander in het volgende seizoen. Een goed gesnoeide plant zal sterker zijn en meer bloemen produceren, wat zorgt voor een prachtig en kleurrijk schouwspel in je tuin of op je terras.
Bij het snoeien van oleanders is het belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken, zoals een scherpe snoeischaar of takkenschaar. Zorg ervoor dat deze gereedschappen schoon en ontsmet zijn om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Knip de takken schuin af, zodat water niet op de snoeiwonden blijft staan en zo rotting voorkomt. Snoei ongeveer een derde van de plant weg, waarbij je vooral op zoek gaat naar dode, zieke of kruisende takken. Hiermee bevorder je een gezonde groei en een evenwichtige vorm van de oleander.
Zorg er na het snoeien voor dat de oleander op een vorstvrije en beschutte plek wordt geplaatst, zodat hij goed de winter doorkomt. Met deze verzorging geniet je het volgende seizoen weer van een prachtige, gezonde en uitbundig bloeiende oleander.
Decoratieve zaaddozen
Decoratieve zaaddozen kunnen een bijzondere toevoeging zijn aan je tuin, vooral in de wintermaanden. Vaste planten zoals Iris sibirica, Foetidissima en Papaver oriëntale vormen na de bloei aantrekkelijke zaaddozen. In plaats van de uitgebloeide stengels af te knippen, is het aan te raden deze te laten staan. Hiermee creëer je een sierlijk en interessant wintersilhouet in je tuin. Bovendien hebben deze zaaddozen nog een extra functie: ze vormen een voedselbron voor tuinvogels. Door de zaaddozen te laten staan, help je de vogels aan een natuurlijke voedselvoorziening tijdens de koude maanden.
Groenblijvende hagen
Groenblijvende hagen, zoals coniferen en buxus, zijn een belangrijk element in vele tuinen vanwege hun wintergroene karakter en structuur. Om ervoor te zorgen dat deze hagen er het hele jaar door strak en verzorgd uitzien, is snoeien essentieel. Begin september is het ideale moment voor de laatste snoeibeurt van het jaar. Door op dit tijdstip te snoeien, stimuleer je nog voldoende nieuwe groei en zorg je ervoor dat je tuin er ook tijdens de wintermaanden netjes uitziet.
Naast het snoeien van groenblijvende hagen is het belangrijk om aandacht te besteden aan het onderhoud van de rest van je tuin. Met het vallen van de eerste bladeren is het cruciaal om dakgoten schoon te houden. Dit voorkomt verstoppingen en mogelijke waterschade aan je woning. Daarnaast is het belangrijk om goed gegroeide klimplanten bij te knippen, zodat ze niet onder de dakpannen kruipen en eventuele problemen veroorzaken.
Mocht je hulp nodig hebben bij het snoeien van groenblijvende hagen of andere tuinonderhoudswerkzaamheden, aarzel dan niet om professionele hoveniers in te schakelen zoals DIM hovenier. Wij hebben de expertise en ervaring om jouw tuin perfect te onderhouden en je te voorzien van waardevol advies. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in tuinaanleg. Wanneer je graag groenblijvende hagen wilt planten.
Notenboom snoeien
Als trotse bezitter van een notenboom, zoals de walnoot, is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je deze het beste kunt snoeien. De nazomer is het ideale moment om de notenboom te snoeien. In deze periode zijn de sapstromen minder sterk, waardoor de snoeiwonden sneller en beter helen en de kans op bloeden van de takken aanzienlijk kleiner is. Dit geldt overigens niet alleen voor notenbomen, maar ook voor andere bomen zoals de berk en esdoorn.
Bij het snoeien van je notenboom is het raadzaam om dode, zieke of kruisende takken te verwijderen. Hiermee bevorder je de gezondheid en groeikracht van de boom. Daarnaast is het verstandig om de kroon uit te dunnen, zodat er voldoende licht en lucht bij de bladeren en vruchten kan komen. Dit draagt bij aan een betere groei en een hogere opbrengst van noten.
Let er bij het snoeien op dat je de juiste gereedschappen gebruikt, zoals een scherpe snoeischaar of takkenschaar, om beschadiging aan de boom te voorkomen. Draag daarnaast altijd beschermende kleding en handschoenen om jezelf te beschermen tijdens het snoeien.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat jonge notenbomen in de eerste jaren na aanplant nog niet gesnoeid hoeven te worden. Geef de boom eerst de kans om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Mocht je twijfelen over het snoeien of vragen hebben over het onderhoud van je notenboom, dan kun je altijd advies inwinnen bij een ervaren hovenier of boomverzorger als DIM hovenier ;).
Gazon onderhoud in september
In september is het tijd om het gazon onder handen te nemen. Het is de perfecte tijd om de grasmat te vernieuwen, aan te leggen of op te knappen, aangezien de grond nog warm is en de zaden goed zullen ontkiemen. Bovendien is het belangrijk om het gazon te bemesten, met name met een najaarsmeststof die de wortelgroei zal stimuleren. Het beluchten van het gazon door gaatjes te prikken in de grasmat zal ook bijdragen aan een gezond gazon, evenals het inzaaien van kale plekken. Vergeet niet om het teveel aan maaisel op te ruimen om de grasmat in goede staat te houden.
Ga naar:
Gazon vernieuwen of herstellen
In de nazomer is het gunstig om uw grasmat te vernieuwen of te herstellen. In deze periode heeft de grond nog een goede temperatuur, waardoor graszaden goed ontkiemen en snel resultaat opleveren. Het is echter belangrijk om rekening te houden met droge perioden en ervoor te zorgen dat de nieuwe grasmat regelmatig vocht krijgt. Het is aan te raden om bij het vernieuwen van de grasmat gebruik te maken van kwalitatief hoogwaardig graszaad dat geschikt is voor het type bodem en de gewenste uitstraling van het gazon. Wanneer je kale plekken in het gazon heeft, kun je deze ook op dit moment opnieuw inzaaien. Het is belangrijk om de grond iets los te maken en oude resten weg te halen voordat je nieuw graszaad aanbrengt.
Gazon bemesten
Als je van plan bent om het gazon te bemesten, dan is het belangrijk om een meststof te kiezen met zo min mogelijk stikstof, of zelfs zonder stikstof. Deze speciale najaarsmest zorgt voor een goede wortelgroei en zal het gazon helpen om de winter goed door te komen. Het is aan te raden om het gazon nu nog te bemesten, zodat het gras genoeg voedingsstoffen heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Let wel op dat je niet te veel mest gebruikt, want dat kan juist weer slecht zijn voor het gras. Lees daarom altijd de instructies op de verpakking en houd je aan de aanbevolen hoeveelheden. Zo zorg je ervoor dat jouw gazon er gezond en mooi bij ligt.
Gazon inzaaien
Als je kale plekken in het gazon hebt, dan is het nu een goed moment om deze in te zaaien. Maak de grond iets los en verwijder oude resten. Verdeel vervolgens het graszaad gelijkmatig over de kale plekken en druk het lichtjes aan. Geef daarna regelmatig water, vooral als het langere tijd droog is. Vergeet niet om ook tijdig het gras te maaien zodra het begint te groeien. Een handige tip is om het graszaad te vermengen met wat zand voordat je het uitstrooit. Dit zorgt voor een betere verdeling van het graszaad en voorkomt dat de zaden bij elkaar gaan klonteren.
Gras beluchten
Het is goed om je gazon te beluchten, zodat de wortels van het gras voldoende zuurstof krijgen en water beter kan worden opgenomen. Je kunt hiervoor om de 10 cm gaten in de grasmat prikken, zo'n 15 cm diep. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een greep of een tuinvork. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan kun je ook een prikroller gebruiken. Als er veel onkruid of mos in je gazon zit, is het verstandig om ook te verticuteren. Hiermee verwijder je dode grasresten en mos uit je gazon, waardoor het gras weer beter kan groeien. Zorg er wel voor dat je na het beluchten of verticuteren het gras goed besproeit en bemest, zodat het snel kan herstellen.
Gras opruimen
Wanneer je gewoonlijk het gras niet opruimt maar de natuur haar gang laat gaan, is het nu verstandig om het teveel aan maaisel op te harken. Op deze manier voorkom je dat dikke kluiten van maaisel op de grasmat blijven liggen. Het is belangrijk om het gras niet te lang te laten liggen, omdat dit kan leiden tot verstikking van de grasmat en de groei van onkruid kan bevorderen. Door het maaisel te verwijderen kan het gras weer vrij ademen en zal het beter groeien. Bovendien kun je het opgehaalde gras gebruiken als compost voor andere delen van je tuin.
Planten in september
In september is het tijd om aandacht te besteden aan het onderhoud van planten in de tuin. Wil je nieuwe vaste planten aanplanten? Let dan goed op de onderlinge afstand en houd rekening met verschillende factoren, zoals grond, standplaats, vocht en bezonning.
Na een paar jaar is het verstandig om vaste planten op te rooien en te delen, zodat ze rijk blijven bloeien. Dit kun je nu doen, vooral bij soorten die vroeg in het jaar bloeien. Vergeet niet om herfstbloeiers aan te schaffen, zoals de bolchrysant, Japanse anemoon en herfstasters, als vervanging voor uitgebloeide zomerbloeiers op het terras of balkon.
September is ook een goede maand om coniferen en andere groenblijvende gewassen met kluit te planten. Let wel op bij naaldconiferen, die soms een verankerde penwortel hebben die het verplanten bemoeilijkt.
Tot slot is het tijd om bloembollen te planten, zorg ervoor dat je de aarde goed losmaakt en de bol op de juiste diepte plant. Vergeet niet om de bollen te markeren, zodat ze niet per ongeluk worden geschoffeld.
Ga naar:
Aanplanten van vaste planten
Wanneer je nu vaste planten gaat planten in de grond (in pot gekweekt kan dat overigens het hele jaar door), is het belangrijk om te weten hoe ze zich ontwikkelen, zodat je ze op de juiste onderlinge afstand kunt planten. Uniformiteit is er niet, want de grond, standplaats, vocht en bezonning hebben grote invloed.
Als vuistregel kun je aanhouden dat lage vaste planten op 20 à 25 centimeter onderlinge afstand moeten worden geplant. Bij die groep wordt vaak uitgegaan van 11 planten per vierkante meter. Bij middelhoge planten is de plantafstand 35 à 40 cm en bij hoge soorten hangt het vooral af van de groeivorm. Als ze breed uitgroeien of veel overhangend blad hebben, geef ze dan minstens een vierkante meter ruimte per stuk. Vergeet niet om bij het planten de grond goed vochtig te maken en na het planten ook regelmatig water te geven, vooral bij droog weer. Zo kunnen de planten zich goed ontwikkelen.
Vaste planten delen
Als je nu vaste planten hebt die al een paar jaar in de grond staan, is het tijd om ze op te rooien en te delen. Door ze te delen blijven ze jong en rijk bloeien. Vooral bij planten die vroeg in het jaar bloeien en tekenen van veroudering vertonen, is het goed om dit deze maand te doen. Op deze manier hebben ze genoeg tijd om te herstellen voordat de bloeiperiode begint. Vergeet niet om de buitenste delen met meerdere scheuten te gebruiken bij het opnieuw inplanten, plant ze in voedzame en licht vochtige grond op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de delen net enkele centimeters onder het grondoppervlak zitten.
Planten rooien
Planten rooien is het verwijderen van een plant uit de grond door het uitgraven van de wortels. Dit wordt vaak gedaan om de plant te verplanten naar een andere locatie, om de plant te delen of om de plant volledig te verwijderen. Bij het rooien van planten is het belangrijk om de wortels zo min mogelijk te beschadigen, zodat de plant goed kan herstellen na het verplanten of delen.
Als je nu planten gaat rooien, kun je deze het beste in september doen. Verdeel de wortels in stukken en gebruik alleen de buitenste delen met meerdere scheuten om opnieuw in te planten. Zorg ervoor dat je de delen op een voedzame, iets vochtige grond en op een zonnige plek plant. Plant de delen zo dat ze net enkele centimeters onder het grondoppervlak zitten voor een goede groei. Vergeet niet om de planten regelmatig water te geven zodat ze zich goed kunnen vestigen in hun nieuwe plek.
(Ver)planten van coniferen
September is een perfecte maand om coniferen te verplanten of te planten. Zo kunnen ze voor de winter nog goed beworteld zijn en krijgen ze geen problemen met hun ademhaling en vochtvoorziening. Dit geldt ook voor andere groenblijvende planten die met kluit worden geleverd.
Je kunt het beste kiezen voor schubconiferen zoals Thuja, Chamaecyparis en × Cupressocyparis leylandii. Deze geven over het algemeen minder problemen dan naaldconiferen (Picea, Pinus, Abies). Deze laatste kunnen soms een verankerende penwortel hebben, wat het verplanten bemoeilijkt.
Als je nieuwe planten bij de kweker koopt, hoef je je daar geen zorgen over te maken. De kweker zorgt namelijk voor een compacte kluitvorm. Zorg er bij het planten voor dat de kluit goed vochtig blijft en plant de coniferen op een plek met voldoende zonlicht en voedzame grond.
Tulpen planten
Ben je van plan om tulpen te planten? Wacht dan nog even tot eind oktober. Tulpen zijn namelijk erg gevoelig voor schimmels en deze zijn met de huidige temperaturen nog erg actief. Andere bollen kunnen wel al geplant worden. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwklokjes en narcissen.
Zorg bij het planten van de bollen dat de grond goed los is, voeg eventueel wat compost toe en graaf een gat dat diep genoeg is voor de betreffende bol. Houd als dieptemaat ongeveer drie keer de hoogte van de bol aan en plant de bol met de punt omhoog. Vul het gat met aarde en druk de grond lichtjes aan. Vergeet niet de bollen te markeren zodat ze niet per ongeluk worden geschoffeld.
Tips voor planten onderhoud in september
Klimplanten
Heb je klimplanten of leiheesters in je tuin staan? Controleer dan regelmatig op lange uitlopers en bind deze op tijd aan. Gebruik bij het bevestigen van de uitlopers altijd binddraad om te voorkomen dat je de plant beschadigt. Andere materialen kunnen namelijk snijden in de plant.
Heb je bijvoorbeeld een klimhortensia in de tuin staan? Deze kan na het goede groeiseizoen flink zijn uitgegroeid. Knip daarom de uitgebloeide bloemtakken terug als deze te ver uitsteken. Zo houd je de plant in vorm en zal deze in het volgende seizoen weer mooi bloeien.
Extra tip:
Zorg er ook voor dat je regelmatig controleert of de klimplanten niet te ver over de rand van het dak of de muur groeien. Als dit het geval is, knip dan voorzichtig de uitstekende takken weg om schade aan de plant en het gebouw te voorkomen.
Heesters en hagen
Ben je van plan om nieuwe hagen of heesters in je tuin te planten? Dan is september een zeer geschikte maand om dat te doen. Vooral coniferen doen het goed als ze in deze periode worden geplant, dankzij de warme bodem kunnen de wortels nog goed groeien. Groenblijvende heesters kun je het beste nu planten, maar als het nu niet uitkomt dan is het volgende plantmoment in april. Denk bijvoorbeeld aan schijnhulst en Portugese laurier. Vergeet niet om de planten na het planten voldoende water te geven en de bodem goed te bedekken met mulch of compost om vocht vast te houden.
Om ervoor te zorgen dat je hagen en heesters gezond blijven, is het raadzaam om ze regelmatig te snoeien. Dit bevordert niet alleen de groei, maar zorgt ook voor een mooie vorm. Zorg er wel voor dat je op het juiste moment snoeit en gebruik scherp gereedschap om beschadiging van de plant te voorkomen.
Buxus
Buxus is een veelvoorkomende plant die vaak in potten of bakken wordt geplant. Om de planten gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig water te geven. Let er ook op dat overtollig water goed weg kan lopen uit de potten om wortelrot te voorkomen. Vergeet niet om de planten goed te voeden zodat ze mooi groen blijven.
Als je merkt dat sommige potten en bakken niet meer mooi zijn omdat de zomerbloeiers zijn uitgebloeid, kan je deze leegmaken en vullen met nieuwe planten. Er is nu namelijk een ruim aanbod aan planten beschikbaar. Een tip is om verschillende soorten planten in één pot te combineren voor een kleurrijke mix.
-
Tuinonderhoud uitbesteden?
Als je het druk hebt of gewoonweg niet zoveel tijd hebt om je tuin te onderhouden, overweeg dan om tuinonderhoud uit te besteden. Door het uitbesteden van tuinonderhoud hoef je je geen zorgen te maken over het onderhouden van je tuin, terwijl je wel kunt genieten van een mooie en goed onderhouden buitenruimte.