Tuinonderhoud zelf uitvoeren doe je zo!
Met het aanleggen van een tuin ben je er nog niet. Je zult je tuin zelf moeten onderhouden om ervoor te zorgen dat je kunt blijven genieten van je prachtige tuin. In dit artikel kom je te weten wat tuinonderhoud inhoudt, waarom het belangrijk is, wanneer je tuin onderhoud nodig heeft, waar je op moet letten en hoeveel tuinonderhoud kost. En als je daarna nog hulp nodig hebt, dan schakel je het beste een hovenier in die jou kan ondersteunen waar jij ondersteuning nodig hebt.
Inhoudsopgave
ToggleWat is tuinonderhoud?
Tuinonderhoud is alles wat betrekking heeft op jouw tuin. Het onderhoud is afhankelijk van de weersinvloeden. Ieder seizoen heeft weer een andere werking op jouw tuin. Het tuinonderhoud is dan ook per seizoen anders. In het voorjaar kan het nat zijn, maar de temperatuur is aangenaam waardoor je in deze periode het beste nieuwe planten kunt planten. In de zomer kan het juist droog en warm zijn waardoor je extra vocht moet toedienen. In het najaar moet je gevallen bladeren van je gazon harken en in de winter kun je je tuin voorbereiden op de kou die daarmee gepaard gaat. Tuinonderhoud omvat alles wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw tuin in optimale conditie is en er verzorgd bij ligt.
Waarom is het onderhouden van je tuin belangrijk?
Je tuin bestaat uit levende organismen. Deze moet je goed onderhouden om te zorgen dat het er verzorgd bij blijft liggen. De belangrijkste redenen om je tuin te onderhouden zijn:
- Zo houd je je tuin in vorm en kun je genieten van een prachtige tuin.
- Je voorkomt ziektes en plagen in je gewassen, beplanting en gazon.
- Het stimuleert de groei als je op het juiste moment tuinonderhoud uitvoert.
Wanneer heeft mijn tuin onderhoud nodig?
Tuinonderhoud is afhankelijk van de weersinvloeden. Ieder seizoen heeft weer een andere werking op jouw tuin. Het tuinonderhoud is dan ook per seizoen anders.
In het voorjaar geef je je tuin een goede start voor de rest van het jaar. Je kunt denken aan het aanplanten van nieuwe beplanting, het snoeien van beplantingen en het bemesten van je tuin. Maar vergeet ook niet je tuin op te ruimen na de winter, het onkruid te wieden en je terras schoon te maken. Als het mooie weer begint, kun jij alvast genieten van jouw tuin.
In de zomer krijgt je tuin met hele andere invloeden van buitenaf te maken. Hier is het belangrijk de tuin goed vochtig te houden in droge periodes en het gras te blijven maaien. Bemest je tuin en snoei hagen en/of struiken om hun vorm te behouden.
In het najaar kun je een tweede snoeironde uitvoeren bij hagen en/of struiken. De bomen laten hun bladeren vallen. Voor de biodiversiteit is het goed de bladeren te behouden. Dit biedt schuilplekken voor egels, maar zorg ervoor dat je de bladeren wel van het gazon verwijderd.
In de winter kun je je fruitbomen snoeien. Van november tot februari is dit de beste periode, voor de vorst intreedt. Kersen en pruimenbomen zijn hier een uitzondering op, die kun je beter na de pluk snoeien. Ook is het verstandig in de winter kwetsbare bomen en planten te beschermen voor vorst en sneeuw. Dit kan door deze te voorzien van bijvoorbeeld jute, folie of vliesdoek. Daarbij is de winter de ideale periode om je tuingereedschap eens goed na te kijken. Het beste tuinonderhoud voer je uit met scherp gereedschap.
Werkzaamheden per seizoen
De werkzaamheden aan je tuin kunnen per seizoen anders zijn. Om je een beeld te geven van de seizoensgebonden werkzaamheden kom we met een kalender. Een kalander waarmee jij in overzicht hebt wanneer werkzaamheden aan je tuin nodig zijn.
Voorjaar:
- Aanplanten van nieuwe beplanting
- Snoeien van borders
- Bemesten
- Opruimen na de winter
- Onkruid wieden
- Terras schoonmaken
Zomer:
- Vocht toedienen indien nodig
- Grasmaaien
- Bemesten
- Snoeien van hagen en/of struiken
Najaar:
- Snoeien van hagen en/of struiken
- Gevallen bladeren van het gras verwijderen
Winter:
- Fruitbomen snoeien, met als uitzondering kers- en kwetsbare bomen en planten beschermen met jute, folie of vliesdoek
- Onderhoud aan tuingereedschap
- Gladheidsbestrijding
Manieren om je tuin te onderhouden
Je wilt ervoor zorgen dat je tuin er verzorgd bij blijft liggen. Er zijn honderden manieren om je tuin te onderhouden, van het wieden van onkruid tot het snoeien maar hoe zorg je ervoor dat je kunt blijven genieten van je tuin? Hieronder lichten wij de, voor ons, meest belangrijke elementen van tuinonderhoud toe.
Bemesten van de tuin
Je tuin bestaat uit levende organismen die hun voeding uit de bodem halen. Veel voeding vinden ze al in de bodem, maar het is belangrijk om hier de juiste bemesting aan toe te voegen zodat jouw gazon en beplanting nog mooier, voller en langer groeien en bloeien.
In het voorjaar kun je het gazon voorzien van een rijke laag bemesting om goed op te starten. Ook borders kun je na het snoeien en aanplanten voorzien van een rijke laag bemeste tuinaarde of compost. Hier haalt je tuin extra voedingsstoffen uit waardoor het nog beter groeit.
In de zomer kun je je gazon voorzien van een onderhoudsbemesting. Aan je borders kun je een gemengde bemesting toevoegen, zodat je beplanting nog mooier en langer gaat bloeien.
In het najaar kun je het gazon voorzien van een speciale bemesting om het klaar te maken voor de winter. Het krijgt geen groei-impuls, maar is bestand tegen de perikelen van de winter. Aan je borders kun je een bemesting toevoegen die de vorming van mos tegengaat.
Hoe vaak en wanneer kun je het beste het gazon bemesten?
Het gazon kun je het beste drie keer per jaar bemesten. In het voorjaar, de zomer en in het najaar. In het voorjaar en de zomer moet je kijken naar de bodemgesteldheid en daarop de juiste bemesting afstemmen. Zorg voor een complete gazonmeststof die de weerstand van je gazon verhoogt door het te voeden en versterken. Dit zorgt voor een gezonde groei en diepgroene kleur van je gazon.
Heb je veel klaver, rooddraad schimmels en/of stikstof vragende gewassen in je gazon, kies dan voor een speciale meststof die naast bovenstaande werking extra stikstof aan het gazon toevoegt. Het hoge percentage stikstof zorgt ervoor dat schimmels verdwijnen en/of geen kans krijgen te groeien.
In het najaar gebruik je een speciale meststof die het gazon afhard en in de winter beschermt tegen ziektes, plagen en schimmelaantastingen. Zo komt je gazon sterker, groener en vitaler de winter uit.
Naast het bemesten van je gazon moet je in het voorjaar en het najaar ook kalk strooien. Kalk is geen meststof, maar zorgt voor een goede zuurgraad van de bodem. Dit is cruciaal voor de groei van je gazon. Het zorgt ervoor, door de bodemgesteldheid te verbeteren, dat de meststoffen beter opgenomen worden en je gazon dus mooier en voller bloeit.
De juiste bemesting zorgt voor:
- Gezonde groei
- Met een reparatiemeststof (met een hoog stikstof gehalte) ga je o.a. schimmels en klaver tegen
- Hogere weerstand van je gazon
- Verbeterd het wortelen van je gazon
- Diepgroene kleur
- Biedt droogte tolerantie
Maaien en verticuteren gazon
Een mooi en gezond gazon houd je door het regelmatig te maaien. Het liefst maai je om de 10 dagen. Vermijd wel om te maaien met felle zon, want dan heb je kans op brandplekken in het gazon.
Als je een nieuw gazon hebt aangelegd, stel je bij de eerste maaibeurt de grasmaaier af op 6 cm. De volgende maaibeurten kun je de grasmaaier instellen op 3 á 4cm. Maar maai het niet te kort, want dan krijgt mos en onkruid meer kans om te groeien. Als de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt, stopt het gras met groeien en kun je dus stoppen met grasmaaien.
Verticuteren is om je gazon mosvrij te houden en doe je naast het maaien. Mosvorming ontstaat door een slechte conditie van de ondergrond. Met verticuteren ga je de oorzaken van mosvorming tegen. Je kunt het hele jaar verticuteren, maar het beste is om dit in april en augustus te doen. Dan groeit het gras snel en is de bodem vochtig.
Hoe moet je gras verticuteren
- Eerst breng je een tweetal weken van tevoren een speciale mosvrij bemesting aan waardoor het mos los komt te liggen en het gras verstrekt wordt.
- Daarna ga je met een verticuteermachine over het gazon. De verticuteermachine heeft stalen pennen die door de grond en de grasmat snijden. Hierdoor wordt de bovenlaag geopend, kan er zuurstof in en kan het water weglopen. De wortels van het gras worden doorgesneden wat de groei van het gras stimuleert.
- Nu is het een kwestie van het mos eraf harken, bemesten en het aanbrengen van graszaad op de kale plekken.
Onderhoud van bomen
Als je een trotse bomenbezitter bent, heb je zorgplicht voor de boom in jouw tuin. Met de stormen van tegenwoordig is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud uitvoert aan de boom in jouw tuin om vanuit veiligheidsredenen problemen met de boom proberen te voorkomen.
Bomen hebben niet veel onderhoud nodig. Belangrijk is om dode en/of afgebroken takken te verwijderen, laaghangende takken te snoeien en de boom in te korten wanneer deze te groot is geworden voor je tuin. Houd er rekening mee dat elke boom zijn eigen manier van snoeien heeft. Je kunt er niet van uitgaan dat bij dezelfde bomen het snoeien identiek kan gebeuren. Kijk goed naar de boom en wat deze nodig heeft. In een ander artikel besteden we aandacht aan de wijze van snoeien ten aanzien van het type bomen.
Klussen en taken waar je nog meer aan kunt denken bij tuinonderhoud:
- Aanplanten van nieuwe beplanting
- Snoeien van borders, hagen en struiken
- Opruimen na de winter
- Onkruid wieden
- Gevallen bladeren van het gazon verwijderen
- Kwetsbare bomen en planten beschermen
- Gladheidsbestrijding
- Onkruid wieden
- Groene aanslag verwijderen
- Vaste planten uitplanten
- Uitgebloeide bloemen verwijderen
- Potplanten controleren
- Het controleren van bomen en planten op schadelijke beestjes
Hoe vaak tuin onderhouden?
Je bepaalt zelf hoe vaak je je tuin onderhoud. Een mooie tuin verdient goed onderhoud en ieder seizoen zorgt weer voor zijn eigen specifieke behoefte in onderhoud. Zie je tuin als een auto; je kunt het onderhoud uitstellen, maar de kosten voor groot onderhoud of reparaties vallen dan duurder uit. Zo is het ook met je tuin. Je kunt beter iedere keer kleine onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Dit kost je minder tijd, minder moeite en je tuin gaat er mooier van groeien en bloeien.
Kom je maar niet toe aan het onderhouden van je tuin? De mannen van DIM hovenier denken graag met je mee voor het uitrollen van een haalbare planning.
Tuinonderhoud uitbesteden aan DIM Hovenier? Wat kost tuinonderhoud?
Wij bij DIM Hovenier zijn professionals die een passie hebben voor, en verstand hebben van tuinonderhoud. Iedere tuin is uniek en heeft zijn eigen onderhoudsplan nodig. Wij zijn vakbekwaam en weten wat jouw tuin nodig heeft. De prijs van tuinonderhoud is dan ook afhankelijk van jouw tuin en jouw wensen in de uit te voeren werkzaamheden.
In overleg kunnen wij langskomen voor eenmalig tuinonderhoud of tuinonderhoud op abonnementsbasis. Wij kunnen het gehele tuinonderhoud voor jou uit handen nemen of een deel ervan. We maken goede afspraken over wat jij zelf wilt doen en welke werkzaamheden jij wilt dat wij van jou overnemen. Zo kun jij genieten van jouw tuin.
Wil je precies weten wat het kost om jouw tuin door een professioneel hoveniersbedrijf te laten onderhouden? Vraag een offerte aan bij DIM Hovenier.