Tuinonderhoud juli
In juli staat je tuin in volle bloei en straalt in alle kleurenpracht. De zomermaanden zijn in volle gang en juli biedt een unieke kans om je tuin in topconditie te houden. Deze maand richten we ons op gazononderhoud, snoeien, beplanting en algemene onderhoudstips voor juli.
Het snoeien van sommige planten en struiken in juli stimuleert een tweede bloei en zorgt voor een gezondere groei. Wat het gazon betreft, met het warmere weer en sporadische regenbuien, is het essentieel om het gazon goed gehydrateerd te houden en regelmatig te maaien om het er weelderig en groen uit te laten zien.
Juli is tevens een ideale maand om zomerbloeiers bij te planten of te verplanten, om zo een doorlopende bloei in je tuin te garanderen. Met de zon die hoog aan de hemel staat, is dit ook het moment om je planten extra voeding te geven, zodat ze krachtig blijven groeien.
Ook is het aan te raden om je tuinpaden en terrassen te controleren op slijtage of schade die kan optreden door het intensieve gebruik tijdens de zomermaanden. Vergeet niet het opkomende onkruid tijdig te verwijderen om te voorkomen dat het je tuin overneemt.
Door deze adviezen in acht te nemen, zorg je ervoor dat je tuin in juli niet alleen schittert, maar ook gezond en goed onderhouden blijft, zodat je er de rest van de zomer optimaal van kunt genieten.
Heb je hulp nodig bij het onderhouden van je tuin na het uitvoeren van deze tips? DIM Hovenier is dé specialist in tuinonderhoud in de regio Drachten, Leek & Groningen. Neem contact op met ons op voor professionele ondersteuning bij het verzorgen van jouw tuin.
Inhoudsopgave
ToggleGazononderhoud in juli
Het gazon is vaak het hart van de tuin, een plek waar spel en ontspanning samenkomen. In de maand juli is het dan ook essentieel om het gazon in optimale staat te houden. Dit doen we door aandacht te besteden aan vier belangrijke aspecten van gazononderhoud: het maaien van het gras, omgaan met grasresten, het beste moment om te sproeien en de juiste bemesting.
Ga naar:
Gras maaien
In de zomerse maand juli is het belangrijk om te voorkomen dat je gras verbrandt door de krachtige zon. Maai het gras daarom niet te kort. Een grashoogte van 3 tot 5 cm is ideaal gezien de huidige weersomstandigheden. Door deze hoogte aan te houden, voorkom je ontsierende gele en bruine vlekken in het gazon.
Bemesten
Een maandelijkse bemesting van je gazon zorgt voor een gezond en weelderig groen tapijt. Het ideale moment om dit te doen is vlak voor een verwachte regenbui. Op die manier kan de mest effectief in de bodem intrekken en zijn werk doen.
Sproeien
Water geven aan je gazon is van essentieel belang, maar timing is alles. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend of later in de namiddag of avond te sproeien. Dit komt doordat waterdruppels fungeren als een vergrootglas onder de zon, wat kan leiden tot brandplekken op je gazon en planten. Bovendien verdampt water tijdens de hete middaguren snel, waardoor het verspild wordt zonder je planten en gazon ten goede te komen.
Grasresten
Na het maaien houd je vaak grasresten over. In plaats van deze weg te gooien, kun je ze nuttig inzetten in je tuin. Strooi de grasresten uit in de borders. Hierdoor blijft de grond langer vochtig, en tegelijkertijd krijgt onkruid minder kans om te groeien.
Beplanting in juli
In de zomermaand juli staat de tuin volop in bloei, waardoor het juiste beplantingsonderhoud van groot belang is. Tijdens deze maand richten we ons op vijf kernpunten van beplantingszorg: water geven, het plukken van bloemen, het bestrijden van ongedierte, zaaien van meerjarigen en het planten van vaste planten.
Ga naar:
Water geven aan planten
De warme zomerdagen kunnen een uitdaging zijn voor de beplanting. Het is daarom cruciaal om tijdens deze dagen de planten vroeg in de ochtend of later in de avond van voldoende water te voorzien. Dit voorkomt dat de bladeren van de planten verbranden door de sterke zon. Een goede hydratatie helpt de planten zich te herstellen en door te bloeien na een warme dag.
Bloemen plukken
Begin de ochtend goed en ga je tuin in om verse bloemen te plukken. Door ze direct na het knippen of snijden in water te zetten, behouden ze hun frisheid. Op deze manier haal je het zomergevoel naar binnen en creëer je een levendige sfeer in huis.
Meerjarigen zaaien
Ondanks dat het al juli is, kun je nog steeds een reeks meerjarige planten zaaien. Denk hierbij aan soorten zoals vergeet-mij-niet, juffertje in het groen, leeuwenbekje, stokrozen en campanula's. Deze geven later in het seizoen of volgend jaar een prachtige toevoeging aan je tuin.
Vaste planten verzorgen
De zomer is nog steeds een uitstekende tijd om vaste planten in je borders te zetten. Echter, gezien de droogte en warmte, is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat nieuwe planten voldoende water krijgen. Onder deze omstandigheden kunnen ze namelijk moeilijker aanslaan.
Water geven aan grootbladige planten
Planten met groot blad vereisen extra aandacht tijdens droog weer. Door hun bladstructuur loopt water er gemakkelijk vanaf, waardoor het nauwelijks de grond bereikt. Zorg ervoor dat deze planten genoeg water krijgen om hun gezondheid en groei te waarborgen.
Snoeien in juli
Het snoeien van planten en bomen is een essentieel onderdeel van tuinonderhoud. In de maand juli zijn er specifieke snoeitaken die bijdragen aan een gezonde en goed bloeiende tuin. We zoomen in op vier aspecten: het snoeien van druiven, rozen, het checken van vogelnesten en het verwijderen van uitgebloeide bloemen.
Ga naar:
Snoeien van druiven
Tijdens de zomermaanden ontwikkelen druivenplanten nieuwe uitlopers. Om de groei en vruchtkwaliteit te optimaliseren, kun je deze uitlopers tot het 4e blad terug snoeien. Voor grotere druiven is het raadzaam om ongeveer de helft van alle trosjes te verwijderen, waarbij één trosje per tak doorgaans een goede richtlijn is. Om een uniforme grootte te bereiken, kun je bij de resterende trosjes de kleinste druiven weghalen.
Rozen snoeien
Het is goed om rekening te houden met de natuur wanneer je snoeiwerkzaamheden uitvoert. Hoewel het belangrijk is om te snoeien wanneer de nieuwe groei steviger wordt, is het ook cruciaal om te wachten totdat jonge vogels hun nest hebben verlaten. Hiermee zorg je ervoor dat je de natuurlijke habitat niet verstoort.
Vogelnesten checken
Voordat je enthousiast begint met snoeien, is het van groot belang om eerst te controleren op vogelnesten in struiken of hagen. Indien je een nest aantreft, wacht dan met snoeien totdat de kleine vogels zijn uitgevlogen. Op deze manier draag je bij aan de bescherming van de natuur in je tuin.
Uitgebloeide bloemen verwijderen
Hoewel juni een gunstige maand is voor veel snoeiwerkzaamheden, zijn er enkele planten die beter op een ander moment kunnen worden gesnoeid. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze uitzonderingen en je te informeren voordat je de snoeischaar oppakt. Planten die in het voorjaar bloeien, zoals de Forsythia en de Ribes, hebben hun bloemknoppen al in het voorgaande jaar gevormd. Deze kun je beter net na de bloei snoeien, en niet in juni.
Algemene onderhoudstips voor juli
Juli is de maand waarin de zomer in volle gang is en je tuin in zijn volle glorie staat. Het is de tijd om niet alleen te zorgen voor het welzijn van je planten en dieren, maar ook om optimaal te genieten van de schoonheid en rust die je tuin te bieden heeft. Hier volgen enkele praktische tips die ervoor zorgen dat je deze maand in volle teugen van je tuin kunt genieten.
✓ Mulchen tegen uitdroging
Om de grond koel te houden en uitdroging te voorkomen, kun je een laagje mulch aanbrengen rondom je planten. Dit helpt ook om het onkruid op afstand te houden en het bodemleven te stimuleren.
✓ Controleer op ongedierte
De zomer is een periode waarin veel insecten actief zijn. Controleer regelmatig je planten op tekenen van plagen zoals bladluizen, spintmijten of slakken. Door dit vroegtijdig te signaleren, kun je snel handelen en de schade beperken.
✓ Creëer een bijenvriendelijke plek
Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van veel planten in je tuin. Plant bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals korenbloem, zonnehoed of lavendel. Je kunt ook een bijenhotel plaatsen om ze een veilige plek te bieden.
✓ Hangmat in de tuin
Plaats een hangmat tussen de bomen of stevige palen en ervaar het ultieme vakantiegevoel in je eigen tuin.
✓ Zorg voor vogelkastjes
Tijdens warme zomerdagen, vooral als de temperatuur oploopt tot 30 graden, is het essentieel om nestkasten met jonge vogels uit direct zonlicht te houden. Creëer schaduwplekken en zorg voor dagelijks vers water in vogelbadjes om uitdroging en oververhitting van de kuikens te voorkomen.
✓ Vogels bij zaaibedden weghouden
Bescherm zaaibedden en jonge planten tegen vogels op een creatieve manier. Een kinderwindmolentje in de buurt van deze planten kan al voldoende zijn om ze op afstand te houden, terwijl je tuin een speelse touch krijgt.
✓ Droog lavendelbloemetjes
Knip enkele takjes van je bloeiende lavendel en laat ze drogen. De gedroogde bloemetjes kun je in een linnen zakje stoppen en tussen je linnengoed leggen voor een frisse geur.
✓ Zelfgemaakte dorstlessers
Gebruik de kruiden en vruchten uit je tuin om verfrissende drankjes te maken. Of je nu in je hangmat ligt of op je tuinset zit, deze zelfgemaakte dorstlessers zorgen voor een heerlijke verkoeling en een zomers gevoel.
Met deze tips maak je van juli een echte topmaand in je tuin en kun je optimaal genieten van alles wat deze zomermaand te bieden heeft!
-
Tuinonderhoud uitbesteden?
Als je het druk hebt of gewoonweg niet zoveel tijd hebt om je tuin te onderhouden, overweeg dan om tuinonderhoud uit te besteden. Door het uitbesteden van tuinonderhoud hoef je je geen zorgen te maken over het onderhouden van je tuin, terwijl je wel kunt genieten van een mooie en goed onderhouden buitenruimte.