Het stappenplan voor het aanleggen van een vijver!
Een kabbelende waterval, tjilpende vogels, een kikker kwaakt en krekels tsjilpen. Je ziet een schildpad zitten op de stenen en goudvissen zwemmen. Dit is dé plek waar je kunt ontspannen na een drukke werkdag. Hier kun je je hoofd leegmaken. Daarnaast brengt de vijver ook meer sfeer en diepgang in de tuin. Het zorgt zelfs voor extra biodiversiteit met al die extra natuur die het aantrekt. Dit wil jij! Maar wat zijn de do’s en dont’s als het gaat om het aanleggen van een vijver? In ons stappenplan 'een vijver aanleggen' nemen we je mee in de vijver die bij jou past, welke materialen heb je nodig, hoe duur is het om een vijver aan te leggen en wat zijn de kosten als je dit uitbesteed?
Inhoudsopgave
ToggleKies de vijver die het beste bij jou past.
Een vijver in je tuin zorgt voor sfeer en diepgang. Je kunt zeggen dat het een extra dimensie aan je tuin toevoegt, maar wist je dat er verschillende soorten vijvers bestaan? Je hebt vijvers in alle soorten en maten en voor allerlei verschillende doeleinden. Wij nemen je mee in de soorten vijvers die je kunt laten aanleggen in jouw tuin. Zo kun jij gericht kiezen welke vijver past bij jouw tuin en belangrijker nog welke vijver past bij jouw wensen.
Vijver en tuinaanleg door DIM hovenier.
De zwemvijver
Een zwemvijver is, zoals de naam het al aangeeft, een vijver waarin je kunt zwemmen. Het wordt ook wel een natuurlijke vervanger voor het zwembad genoemd. Een zwemvijver gebruikt geen chloor, maar wel een natuurlijk filtersysteem, zoals een heliophytenfilter. Een heliophytenfilter bestaat uit waterplanten en lavastenen die het zwemwater zuiveren. Voor een zwemvijver raden wij een minimale afmeting van 7x3 aan om ook echt wel lekker te kunnen zwemmen.
Een koivijver
Een koivijver is een vijver met de nationale vis van Japan, de koi, erin. Koi zijn kostbare vissen en hebben een gezonde leefomgeving nodig om te kunnen overleven. Doordat het planteneters zijn kunnen planten het water niet zuiveren en moet je een goed filtersysteem aanleggen. Wat ook belangrijk is voor een koivijver is dat deze minimaal 150 cm diep is, om de vissen in de winter te kunnen laten overwinteren. Per vis is de stelregel 1000 liter water om ervoor te zorgen dat ze voldoende leefruimte hebben. Een koivijver kan daardoor wel in de kosten lopen, maar het is een erg leuke vijver als je het als hobby wilt gaan uitoefenen.
De biologische vijver ook wel de natuurvijver genoemd
In een biologische vijver, ook wel een natuurvijver genoemd, heeft de natuur de overhand. Er wordt geen filter geplaatst, maar door de juiste combinatie en hoeveelheid van waterplanten wordt de vijver schoongehouden en ontstaat er een eigen biologisch evenwicht. Een biologische vijver trekt de natuur, dieren en insecten, aan en gaat op in zijn omgeving. Wil jij de natuur, de natuur laten dan is dit de vijver voor jou.
De plantenvijver
De naam zegt het al. De plantenvijver draait om waterplanten, zoals moerasplanten, waterlelies, oeverplanten, drijfplanten en zuurstofplanten. Er zitten niet veel vissen in de vijver op een paar zonnebaarsjes of goudwindes na. Vissen hebben vaak de planten op het menu staan en dat is het laatste wat je wilt. Een plantenvijver heeft verschillende dieptes en ligt voor een deel in de zon. Een plantenvijver heeft geen tot weinig stroming en circulatie. Wil jij genieten van optimale rust in het water dan is de plantenvijver de vijver voor jou.
Siervijver
Een siervijver is een vijver waarbij alle elementen samenkomen. Je kunt niet stoppen hiernaar te kijken, want je ziet telkens weer een ander bijzonder element binnen deze kleurrijke vijver. De siervijver is de ideale mix tussen indrukwekkende waterplanten en bijzondere vissen en het water is kraakhelder. Hierdoor is een filtersysteem wel raadzaam om aan te leggen. En ook een waterval is een mooie toevoeging van het geheel.
De minivijver of ook wel terrasvijver genoemd
Heb je niet veel ruimte in je tuin? Of wil je gewoon een klein element of meerdere kleine elementen toevoegen als vijver? Dan is een minivijver of ook wel terrasvijver genoemd een optie. Een minivijver is meestal een draagbare vijverbak die voor decoratief doeleind gebruikt wordt. Het moet wel een minimale afmeting hebben van 25 cm diep en 50 cm diameter. Zo kan het een eigen ecosysteem creëren door middel van waterplantjes. Een minivijver kun je overal plaatsen waar jij wilt. Gewoon voor de gezelligheid.
Spiegelvijver
Een spiegelvijver is een designvijver. De zon en wolken zorgen voor een optimale dimensie bij deze vijver. Dit komt door het ondiepe water, meestal 30 á 40cm diep, waar de tuin en het wateroppervlak op weerspiegeld worden. Een spiegelvijver wordt ook gekenmerkt door zijn rechthoekige en strakke vormen en strakke afwerking van de randen.
Tuinvijver
De tuinvijver biedt een mix aan waterplanten en vissen. Door een filtersysteem wordt ook hier het water helder gehouden. Wist jij dat een tuinvijver zelfs één van de vijvers is die het meest voorkomt in ons land? Het heeft de ideale combinatie tussen vissen en beplanting. Een tuinvijver is echt één met het geheel van de tuin. Hier is veel zorg en aandacht aan besteed, net als aan het onderhoud van je vijver. Ideaal als jij een vijverliefhebber bent.
Visvijver
De visvijver is het tegenovergestelde van de plantenvijver. Hier zal je een enkele plant zien, maar staan vooral de vissen centraal. Hierdoor heb je een minimale diepte nodig van 80 cm om ze goed te kunnen laten overwinteren. Doordat er geen waterplanten in deze vijver te vinden zijn, op een enkeling na, heb je wel een krachtig filtersysteem nodig om je vijver in optimale conditie te houden. Ideale vissen voor een visvijver zijn golden rudds, de steur, de graskarper, koi karpers of de goudvis.
Vergeet voor het vissen, niet een vispas aan te vragen. 😉
Gebruik het juiste materiaal voor je vijver
Je weet welke vijver bij jou en je tuin past. Nu is het tijd om deze aan te leggen, maar welke materialen heb je nodig?
Zelf een vijver maken? Gebruik dit stappenplan
Nu je bekend bent met de soorten vijvers, en weet welke vijver jij wilt, ben je klaar voor de volgende stap: je idee uitwerken van jouw vijver en deze aanleggen. Maar hoe leg je een vijver aan? Wij nemen je mee in de 6 belangrijkste stappen. We gaan hierbij wel uit van een maatwerk vijver.
Stap 1 Locatie
Kijk in je tuin naar wat de ideale locatie is voor jouw vijver. Houdt rekening met de ligging ten opzichte van de zon, schaduw en je huis. Leg eventueel een touw uit om de hele omtrek uit te beelden van jouw vijver en kijk hoe je dit vindt.
Stap 2 Graven
Bepaal aan de hand van welke vijver je wilt hebben hoe diep hij moet zijn en graaf je vijver uit. Houdt er rekening mee dat de buitenste rand van je vijver waterpas moet zijn. Als je dit niet doet dan gaat het water er overheen.
Stap 3 De ondergrond
Een maatwerk vijver leg je aan met vijverfolie. Scherpe stukken of plekken in de bodem kunnen voor lekkage zorgen. Dit wil je op voorhand zien te voorkomen. Dit doe je door de bodem goed na te kijken op scherpe takken, stenen of andere onderdelen die in de grond kunnen zitten en die de folie kunnen beschadigen. Nadat je dit eruit hebt verwijderd raden wij aan een zandbed aan te brengen op de bodem van de vijver van ongeveer 10 cm dik.
Stap 4 Vijverfolie aanbrengen
Het is belangrijk de vijverfolie voorzichtig aan te brengen in de vijver. Zorg dat je de hele vijverkom bedekt met folie. Plaats bij de randen 50 cm extra aan vijverfolie. Nu kun je een beetje water aanbrengen in het diepste gedeelte van de vijverkom. Zo kun je zorgen dat de folie op zijn plaats blijft liggen onderin de vijver en kun je de rest van de folie nog beter op zijn plek leggen. Als dit ook op zijn plek ligt is het tijd de vijver verder te vullen.
Stap 5 Inrichten
Je kunt nu beginnen met het inrichten van jouw vijver. Let op scherpe punten en randen, zodat de folie heel blijft. Je kunt gebruik maken van planten, grind, grote stenen of een fontein. En vergeet niet de pomp en het filtersysteem.
Stap 6 Afwerken
Als laatste kun je de vijverrand afwerken. Je hebt de folie 50 cm laten overlappen over de randen van de vijver. Zorg dat je deze boven het waterpeil ombuigt of afsnijdt. En werk de rand mooi af met stenen, beplanting, een waterval of andere begroeiing.
Zo heb je jouw vijver in 6 stappen aangelegd.
Hoe duur is het om een natuurlijke vijver aan te leggen?
De kosten voor het aanleggen van een vijver is helemaal afhankelijk van de grootte van de vijver en jouw wensen in materialen en afwerking. Zoals je hebt gelezen heb je een ruime keuze in vele verschillende soorten vijvers. Er bestaan minivijvers die kant en klaar worden bezorgd bij jou thuis en vooral veel gezelligheid bieden. Je hoeft zelf alleen nog maar wat water, vissen en waterplanten toe te voegen en je bent klaar. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, maar dan heb je wel een hele gezellige minivijver.
Je kunt ook kiezen voor een iets grotere vijver dan een minivijver, maar wel al een voorgevormde vijver. Hierin ben je wel weer iets duurder uit dan bij een minivijver, maar kun je doordat de vijver al voorgevormd is snel genieten van je vijver als je deze in de grond plaatst.
Wil je echt zelf bepalen hoe groot en/of welke vorm jouw vijver wordt dan heb je nog de keuze voor een maatwerk vijver, zoals vaak gebeurt bij een zwemvijver. Deze kun je helemaal aanleggen zoals jij het wilt. Met jouw wensen in materialen, afmetingen en wat past bij jouw woning. De aanleg van deze vijvers zijn iets prijziger, want hier zit veel meer werk in dan wanneer je een standaard voorgevormde vijver in je tuin aanlegt.
Naast de soort vijver zijn ook de materialen die je in de vijver gebruikt van toepassing op de prijs van de vijver. Welk filtersystemen heb je nodig, welke (bijzondere) waterplanten en (unieke) vissen ga je in de vijver plaatsen en welk niveau van afwerking heb je nodig om jouw vijver één te laten worden met je tuin. Aan jou de keuze welke vijver je kiest en welk budget je hiervoor beschikbaar hebt.
Wat zijn de kosten als je het aanleggen van een vijver uitbesteed?
Bij DIM Hovenier zijn wij gespecialiseerd in het aanleggen van vijvers en alles wat daarbij komt kijken. Wij zijn professionals. Wij hebben een passie voor, en verstand van, het aanleggen en het ontwerpen van vijvers. Wij weten hoe wij jouw tuin om kunnen toveren tot jouw droomtuin met vijver naar keuze. Door onze creativiteit en vakbekwaamheid creëren wij de vijver die helemaal één is met jouw tuin.
Iedere tuin is uniek. Wij denken dan ook graag met je mee als het gaat om de aanleg van een vijver. De prijs van de aanleg van de vijver is dan ook afhankelijk van jouw wensen, de materialen en de afmetingen.
Wil je precies weten wat het kost om jouw vijver te laten ontwerpen en aan te laten leggen in Friesland of Groningen door een professioneel hoveniersbedrijf? Vraag een offerte aan bij DIM Hovenier.
Meer tuinblogs van DIM hovenier