Infiltratiekratten in je tuin? Voor- en nadelen!
Wateroverlast voorkomen in je tuin? Infiltratiekratten zijn de oplossing!
Nederland (regen)waterland. In Nederland valt jaarlijks gemiddeld 850 millimeter regenwater. Vergelijk dit maar met wanneer je in één jaar 85 volle emmers leegt in je tuin op maar 1m2. Daar heeft het wel even moeite mee. Daar komt ook nog bij dat het 92% van het jaar droog is en maar in 8% van het jaar de regen valt. Je snapt al dat dit zorgt voor wateroverlast. (Bron: weeronline)
Daar komt nog bij dat naast de hoeveelheid water die er valt het klimaat ook verandert. Door de warmere zomers kan de lucht meer waterdamp vasthouden. De weersomstandigheden worden daardoor steeds extremer, zo ook de regen in Nederland. We hebben dan ook steeds vaker te maken met heftigere regenbuien in een relatief korte tijd. Dit zorgt voor een groeiend probleem in de tuinen. Het resultaat is dan ook nog meer wateroverlast.
Voor wateroverlast bieden infiltratiekratten de oplossing. In dit artikel lees je wat een infiltratiekrat is, wat de hoofdfuncties zijn, de voor- en nadelen van een infiltratiekrat en hoe je deze plaatst in je tuin.
Inhoudsopgave
ToggleWat zijn infiltratiekratten?
De allereerste vraag die we moeten beantwoorden is wat een infiltratiekrat is. Een infiltratiekrat is een heel waardevol systeem in je tuin waarmee je droogte in de grond voorkomt en waarmee je het grondwater op een natuurlijke wijze aan kunt vullen.
Iedereen kent het wel, er valt ineens veel regen en overal liggen plassen in je tuin. Op je gazon en/of op je bestrating. Dat is niet wenselijk. Maar wat als je dit kunt voorkomen of in ieder geval minimaliseren? Dat kan door het gebruik van een infiltratiekrat. Een infiltratiekrat kan, wanneer er veel regenwater valt, het overtollige regenwater opnemen. Wanneer de bodem het wel aan kan, geeft het infiltratiekrat het water langzaam af aan de bodem. Op deze manier voorkom je droogte in de grond en wordt het grondwater op een natuurlijke manier aangevuld.
Een infiltratiekrat is niets minder dan een holle box die ondergronds wordt geplaatst. Een infiltratiekrat bestaat uit een stevige plastic constructie met verstevigende materialen aan de binnenzijde. Als omhulsel is er een stevig doek omheen aangebracht wat is gemaakt van geotextiel.
Op het infiltratiekrat zelf is een PVC buis aangesloten die weer is aangesloten op lijngoten en/of de regenpijpen van de woning zelf. Zo ontstaat een holle box onder de grond die regenwater opvangt en op kan slaan. Het geotextiel doek zorgt ervoor dat het infiltratiekrat niet verstopt raakt met zand en modder, maar dat het water er wel doorheen kan worden afgegeven. De inhoud van een infiltratiekrat is divers. Er zijn infiltratiekratten met een opslagcapaciteit van 200 liter, maar ook van 2000 liter. Infiltratiekratten zijn eenvoudig aan elkaar te koppelen door middel van een buis waardoor er veel opslagcapaciteit mogelijk is.
Daarnaast zijn infiltratiekratten bestand tegen een hoge belasting. Dit is dan ook de reden dat ze vaak onder een oprit of parkeerterreinen worden geplaatst.
Wat doen infiltratiekratten?
Een infiltratiekrat is zoals gezegd een holle box ondergronds die regenwater kan opslaan. Kort gezegd kan een infiltratiekrat regenwater bufferen en infiltreren. Hoe dat werkt leggen we hieronder verder uit.
Door de pvc buis, die aangesloten is op de lijngoten en/of de regenpijpen, komt het regenwater binnen in de infiltratiekratten. Hier wordt het regenwater in opgeslagen. Dit noemen we ook bufferen. Er zijn twee mogelijkheden met betrekking tot het verdere gebruik van het infiltratiekrat.
Met een waterdoorlatend doek vangt een infiltratiekrat het vele regenwater op en bergt dit in de holle box tot de bodem het regenwater weer aankan. Hierna wordt het water geleidelijk afgevoerd in de grond.
Een andere mogelijkheid is om het infiltratiekrat te omhullen met een waterdichte folie. Hierdoor kan het infiltratiekrat gebruikt worden als buffersysteem voor een sproeisysteem in de tuin. Het water kan vanuit het infiltratiekrat op deze manier gebruikt worden voor het besproeien van de tuin. Op deze manier kan het infiltratiekrat ook een meerwaarde zijn in je tuin tijdens het onderhoud.
Het bufferen van regenwater in je eigen tuin is duurzaam. Het voorkomt droogte in de grond en vult het grondwater op een natuurlijke en duurzame manier aan. Daarom zijn er ook steeds meer gemeentes die verbieden om regenwater te lozen in het riool en een subsidie afgeven voor een duurzame verbouwing en/of het opvangen van regenwater aan de hand van een infiltratiekrat.
Voordelen infiltratiekratten
Zoals hierboven aangegeven zijn infiltratiekratten duurzaam en voorkomen ze droogte in de grond. Maar er zijn nog meer voordelen verbonden aan het hebben van een infiltratiekrat in je tuin. Hieronder noemen wij enkele, vanuit onze ervaring, belangrijke voordelen van een infiltratiekrat:
- Infiltratiekratten hebben een hoge bergingscapaciteit en zijn snel ondergronds te plaatsen, waardoor je weinig ruimte kwijt bent en wel veel opslagmogelijkheden hebt.
- Afhankelijk van de capaciteit kunnen ze wateroverlast voorkomen en/of verminderen.
Iedereen kent het wel. De tegels en het gazon die blank staan na een goede regenbui. Door een infiltratiekrat wordt dit overtollige regenwater afgevoerd in de ondergrondse box om het later langzaam af te geven. - Minder droogte. Doordat het water later langzaam afgegeven wordt, zal de bodem minder snel uitdrogen en wordt het grondwater op een natuurlijke wijze op peil gehouden. Hierdoor wordt weer bodemdaling tegengegaan en kunnen grote bomen makkelijker bij het grondwater komen.
- Meer biodiversiteit. Een infiltratiekrat zelf heeft geen invloed op de biodiversiteit, maar er is wel een indirect verband. De natuurlijke aanvulling van het grondwater heeft een positief effect op flora, fauna en het bodemleven.
- Een infiltratiekrat is een duurzame oplossing voor de lange termijn. Door het gebruik van een infiltratiekrat belast je het milieu minder en verduurzaam je.
- We hergebruiken ons afval, het overtollige regenwater, en gebruiken dit als grondstof wanneer de box het overtollige regenwater langzaam terug afgeeft aan de bodem.
Er zijn zelfs infiltratiekratten op de markt die zijn gemaakt van 100% gerecycled kunststof en 100% recyclebaar kunststof waardoor deze ook volledig circulair zijn.
Nadelen infiltratiekratten
Zoals hierboven aangegeven zijn er veel voordelen in het gebruik en de aanschaf van infiltratiekratten. Het wordt zelfs gestimuleerd vanuit gemeenten. Maar ook aan infiltratiekratten zitten enkele nadelen verbonden. Vanuit onze ervaring noemen wij enkele nadelen aan het gebruik van een infiltratiekrat. Voor deze nadelen is uiteindelijk wel een oplossing te vinden.
- Het allereerste voordeel is ook meteen een nadeel. De infiltratiekratten zijn ondergronds te plaatsen en nemen bovengronds daarom niet veel ruimte in, maar er is wel ondergrondse ruimte nodig om een infiltratiekrat aan te kunnen leggen. Hierbij dient rekening gehouden te worden met onder andere bestaande buizen, leidingen, draden.
- Het geotextiel houdt modder en ander bodemmateriaal tegen, zodat het infiltratiekrat niet dicht kan slibben. In de praktijk merk je dat heel fijn bodemmateriaal, wat met het regenwater mee spoelt, er wel voor kan zorgen dat een infiltratiekrat op termijn langzaam dicht slibt en een infiltratiekrat langzaam minder goed functioneert. Wij raden aan om een zandvanger te plaatsen om dit probleem tegen te gaan. Heb je toch een dichtgeslibd infiltratiekrat, dan zit er niks anders op dan nieuw geotextieldoek aan te brengen of het oude uit te wassen door het goed door te spuiten.
Stappenplan voor aanleggen infiltratiekratten
Je hebt het besloten: je wilt een infiltratiekrat plaatsen, maar hoe leg je dit aan? Hierbij leggen wij jou in 5 stappen uit hoe je een infiltratiekrat kunt plaatsen in jouw tuin:
Stap 1 Locatie
Bij een nieuwe tuin is het belangrijk een ontwerp te maken en de plaats van het infiltratiekrat te bepalen. Bij een bestaande tuin is het belangrijk te bepalen waar je je infiltratiekrat wilt ingraven en te kijken of hier geen buizen en/of leidingen lopen. Kijk ook goed waar je hemelwaterafvoer is, waar lijngoten lopen en bereken hoeveel buizen je nodig hebt.
Houd er rekening mee dat je minimaal 1,5 tot 2 meter van de fundering van een woning vandaan blijft met het plaatsen van een infiltratiekrat. Een infiltratiekrat geeft via de zijkant water af. Je wilt niet dat door de capillaire werking de wanden het vocht opnemen en er schimmelvorming in de muren ontstaat.
Blijf ook 2 meter bij grote bomen vandaan. De wortels groeien anders naar het krat toe en kunnen schade veroorzaken aan het krat. Zo gaat de werking van het krat verloren, al is de boom je dankbaar.
Stap 2 Bepaal de grootte
Bepaal hoeveel regenwater je wilt opvangen en infiltreren. Kijk ook bij je gemeente of hier een norm voor is. Maar je kunt stellen; 30mm moet je kunnen opvangen per m2. Reken maar uit, dat is per m2 al 30 liter. Stel; je wilt onder een terras van 15m2 een infiltratiekrat aanbrengen, dan is de rekensom 15x30=450liter water wat je op moet kunnen vangen.
Zoek uit hoeveel kratten je nodig hebt om de hoeveelheid liters aan capaciteit te waarborgen.
Stap 3 Bestel de materialen
Bestel de materialen.
Je hebt bepaald hoeveel infiltratiekratten je nodig hebt en hoeveel PVC buizen en bochten. Van belang is verder:
- 100% waterdoorlatend en beschermt de kratten tegen zand en aarde
- Een zandvanger, eventueel met geïntegreerde bladvanger. Dit om ervoor te zorgen dat fijne materialen het geotextiel niet verstoppen.
- PVC lijm en tape om het geotextiel aan de kratten te bevestigen.
- Zand voor onder het filtratiekrat en grof drainagezand voor aan de zijkanten
Stap 4 Graven
Graven. Je start met graven en houdt daarbij rekening met de hoogte van het krat + het aantal cm dat er aan grond tussen moet zitten. Plaats je de infiltratiekratten onder een oprit of onder beplanting, houd dan 40-50 cm aan, bovenop de hoogte van het krat. Bij een terras is dit 20 cm.
Houd ook aan de zijkanten 20-30 cm extra ruimte vrij om dit later te vullen met grof zand.
Mocht je bij het graven meteen water in je kuil en sleuven krijgen, dan is het grondwater te hoog. Om dit te verhelpen kun je drainage aanbrengen.
Stap 5 Plaats het krat en vul het gat
Plaats schoon zand onderin het gat en plaats hierop het infiltratiekrat. Let hierbij goed op de peilen en wat de bovenkant is van het krat. Koppel de regenpijp af van het riool en bevestig het PVC materiaal, de put, de koppeling naar de regenpijp, de zandvanger op de hemelwaterafvoer aan het infiltratiekrat en plaats eventueel de beluchter. Ontluchting is noodzakelijk in de vorm van een put of beluchter, omdat het infiltratiekrat vol water zit en anders vacuüm zuigt.
Aan de zijkanten breng je grof zand aan. Infiltreren gaat in het begin via de bodem en zijkanten, maar na verloop van tijd slibt de onderkant dicht en gaat het infiltreren alleen nog via de zijkanten. Door hier grof zand aan te brengen, zorg je dat het water hier goed in afgegeven kan worden.
Vul het gat, plaats erop wat je wilt en je infiltratiekrat is geplaatst.
Kosten voor het plaatsen van infiltratiekratten
Iedere tuin is uniek. Wij denken dan ook graag met je mee als het gaat om het plaatsen van infiltratiekratten. Of je nu een nieuwe tuin aanlegt en hierin een infiltratiekrat wilt opnemen of in een bestaande tuin een infiltratiekrat wilt plaatsen, alles is mogelijk. De prijs van het plaatsen van een infiltratiekrat is dan ook afhankelijk van jouw wensen in locatie, afmetingen en materiaalkeuzes. Kijk ook of er binnen jouw gemeente een subsidie wordt gegeven voor het plaatsen van infiltratiekratten. Steeds meer gemeentes verbieden het om regenwater te lozen in het riool en geven een subsidie af voor een duurzame verbouwing en/of het opvangen van regenwater aan de hand van een infiltratiekrat.
Bij DIM Hovenier zijn wij gespecialiseerd in het plaatsen van infiltratiekratten en alles wat daarbij komt kijken, zoals het afkoppelen van regenpijpen op het riool en het aansluiten van de PVC buizen. Wij zijn professionals. Wij hebben verstand van waar je het best een infiltratiekrat kunt plaatsen, hoeveel infiltratiekratten en materialen je benodigd bent en hoe je deze aanlegt in jouw tuin. Wij weten hoe wij jouw tuin duurzamer kunnen maken en hebben de juiste materialen en gereedschappen.
Door onze vakbekwaamheid creëren wij voor jou een duurzame tuin. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek omtrent het plaatsen van infiltratiekratten in jouw tuin.
Meer tuinblogs van DIM hovenier