Tips voor tuinonderhoud in het najaar!
De zomer is voorbij, de temperatuur daalt en alles stopt langzaam met bloeien. Ook nu is het belangrijk om je tuin goed te blijven onderhouden. Zo kun je blijven genieten van je tuin. In dit artikel kom je te weten wat voor tuinonderhoud je het beste kunt uitvoeren in het najaar, waarom dit belangrijk is, waar je op moet letten bij het onderhoud en hoeveel een tuinonderhoudsbeurt voor het najaar kost. Mocht je hierna toch nog hulp nodig hebben, dan kun je altijd een hovenier inschakelen die jou ondersteunt waar jij ondersteuning nodig hebt. Ons team vertelt je graag meer over de tips voor het tuinonderhoud in het najaar.
Inhoudsopgave
ToggleTuinonderhoud uitvoeren, wat houdt dit in?
Tuinonderhoud is alles wat te maken heeft met jouw tuin. Ieder seizoen heeft zijn eigen weersomstandigheden en daarmee ook zijn eigen werking op jouw tuin. Daarom is het tuinonderhoud per seizoen anders. Je kunt je tuin ‘helpen’ door middel van tuinonderhoud om het in de beste conditie te brengen die mogelijk is. Hierdoor kan het de weersomstandigheden per seizoen aan en houd jij een mooie tuin.
Waarom tuinonderhoud in de herfst?
In het najaar is het belangrijk om je tuin in een optimale conditie te brengen. De winter komt eraan en dat vraagt veel van je tuin. Je tuin bestaat uit levende organismen en deze kunnen wel wat hulp gebruiken om de winter door te komen. De belangrijkste redenen om je tuin te onderhouden in het najaar zijn:
- Je tuin wordt sterker en is beter bestand tegen de weersinvloeden,
- Je voorkomt schimmels,
- Je tuin krijgt een betere weerstand,
- Je tuin blijft mooi.
Hoe onderhoud je je tuin in de herfst?
Je wilt ervoor zorgen dat jouw tuin er in het najaar verzorgd bij blijft liggen en in het voorjaar nog steeds in optimale conditie verkeerd. Dit doe je door een goede basis te leggen in het najaar. Er zijn veel manieren om je tuin te onderhouden in het najaar, van het strooien van kalk tot het aanplanten van nieuwe beplanting. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuin in optimale conditie is en voorbereid is op de winter? Hieronder lichten wij enkele, voor ons, belangrijke elementen van tuinonderhoud in het najaar toe.
Snoeien
In september kun je een laatste snoeironde uitvoeren bij groenblijvende hagen en/of struiken, zoals de buxus en conifeer. Let erop dat je van boven naar beneden snoeit en de onderkant iets breder laat, zodat hier het licht ook op de takken kan komen. Zo staan ze er in de winter ook strak bij.
Gevallen bladeren van het gras verwijderen
De bomen laten hun blad vallen. Zorg dat je dit van het gras verwijderd, zodat dit niet verstikt. Het blad kun je goed gebruiken als afdekmateriaal voor gevoelige beplanting in de winter. Ook de dieren vinden dit een fijne plek om in de winter onder te schuilen.
Maaien en verticuteren van het gazon
In het najaar moet je het gazon blijven maaien. De bodemtemperatuur is hoger dan in het voorjaar waardoor het gras door blijft groeien. Het stopt met groeien wanneer de temperatuur rond de 7 graden komt. Zorg er wel voor dat je het gazon niet te kort maait, zeker niet onder de 3 á 4 cm, zodat het de nachtvorsten aan kan.
Verticuteren doe je om je gazon mosvrij te houden.
Verticuteren doe je naast het grasmaaien. Door een slechte conditie van de ondergrond ontstaat mosvorming. Door te verticuteren ga je dit tegen. Het najaar is een ideaal moment om te verticuteren, omdat het onkruid minder snel opkomt, maar de bodem wel vochtig is waardoor het gras snel groeit.
Gras verticuteren, hoe doe je dat?
- Twee weken voordat je gaat verticuteren breng je een speciale mosvrij bemesting aan. Hierdoor komt het mos los te liggen en wordt het gras versterkt.
- De volgende stap is twee weken later om met de verticuteermachine over het gazon te gaan. De stalen pennen van de verticuteermachine snijden door de grond en de grasmat, en openen de bovenlaag. Het snijdt de wortels van het gras door, waardoor het de groei stimuleert. Door de bovenlaag te openen, kan zuurstof in je gazon komen en het water weglopen.
- Nu is het een kwestie van het mos eraf harken, bemesten en het aanbrengen van graszaad op de kale plekken.
Onderhoud van bomen
Bomen in je tuin. Een plaatje om te zien, maar ook die hebben onderhoud nodig. Wist je dat jij als eigenaar verantwoordelijk bent en zorgplicht hebt voor de boom? Met de najaarsstormen van tegenwoordig is het belangrijk regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het verwijderen van dode takken, het verwijderen van afgebroken takken, het snoeien van laaghangende takken of de boom in te korten. Het najaar, en dan vooral de periode oktober – november, is de ideale periode om de berk, beuk, esdoorn, tulpenboom, walnotenboom en kastanjeboom te snoeien.
In november kun je ook geknotte bomen en leibomen snoeien, zoals de wilg, populier, leilinde en leiplataan. Zorg dat je op tijd bent, want na deze periode komt de sapstroom op gang en is snoeien niet meer gewenst. Let ook op dat iedere boom zijn eigen manier van snoeien heeft. Kijk goed naar de boom en wat deze nodig heeft. In een ander artikel besteden we aandacht aan de manier waarop je het beste een boom kunt snoeien.
Wat doe je in de tuin in de herfst?
In het najaar kun je diverse werkzaamheden uitvoeren, zoals:
- Heb je een grindpad? Om onkruidgroei tegen te gaan hark je deze goed door
- Aanplanten en verplanten van beplanting, bomen en struiken
- Groenten, fruit en zaden oogsten
- Knip vaste planten terug waarvan de stengels verwelken
- Zaai gras
- Plant bloembollen en voorjaarsbloeiers
- Schoffelen
- Controleer boompalen en boombanden in verband met najaarsstormen
- Bereid de tuin voor op vorst dus geef beplanting geen voeding meer
- Haal vorstgevoelige beplanting naar binnen
- Het zagen van bomen aangezien het blad eraf is
- Kalk strooien
- Scheur en herplant vaste planten
- Dek vaste planten af
- Reinig je bestrating en verwijder onkruid uit de voegen
- Bemest je gazon met speciale bemesting voor het najaar
Wil je meer weten over het uitvoeren van tuinonderhoud? Kijk dan ook eens op onze andere blog: ‘tuinonderhoud zelf uitvoeren’.
Hoe vaak onderhoud je je tuin in de herfst?
Dat je tuin onderhoud nodig heeft in het najaar is wel duidelijk geworden na het lezen van bovenstaande artikel. Jij bepaalt natuurlijk zelf hoe vaak je je tuin onderhoudt. Wil je je tuin mooi houden, dan verdient deze regelmatig onderhoud. Je kunt het vergelijken met je huis; je kunt opruimen en onderhoud uitstellen, maar het wordt alleen maar erger en meer. Uiteindelijk zal het veel meer werk zijn en daardoor ook duurder uitvallen. Je kunt maar beter iedere keer een kleine onderhoudsklus oppakken. Zo werkt het in je tuin ook wanneer je deze mooi wilt houden. Kom je hier zelf niet aan toe of weet je niet waar je moet beginnen? De hoveniers van DIM Hovenier steken graag hun handen uit hun mouwen voor je.
Zelf je tuin klaarmaken in de herfst of besteed je dit uit aan DIM Hovenier?
Bij DIM Hovenier hebben wij liefde voor het vak. De tuin is onze passie. Wij hebben verstand van tuinonderhoud en doen dit graag. Iedere tuin tot een ware droomtuin omtoveren is waar wij het voor doen. Misschien juist wel in het najaar, want hier leg je de basis voor het volgende jaar.
Iedere tuin is uniek en heeft zijn eigen wensen en behoeftes. Wij stellen dan ook per tuin een eigen onderhoudsplan op. Zo ook voor tuinonderhoud in het najaar.
Wat kost een winterbeurt voor de tuin?
Een prijs voor een winterbeurt is afhankelijk van de wensen en behoeftes van jouw tuin. In overleg kunnen wij alle werkzaamheden uit handen nemen of slechts een deel hiervan, mocht je zelf ook iets willen doen. Wij kunnen eenmalig een najaarsbeurt uitvoeren of ieder jaar deze voor je oppakken. Wij denken met je mee in jouw wensen en behoeftes. Hier maken we goede afspraken over, zodat jij kunt genieten van jouw tuin.