Een groen dak combineren met zonnepanelen?
Ben jij ook op zoek naar manieren om duurzamer te leven en de impact op het milieu te verminderen? Een groen dak combineren met zonnepanelen is een perfecte manier om dit te realiseren!
Groene daken zijn tegenwoordig steeds onmisbaarder aan het worden. De aarde warmt verder op en er zijn steeds extremere natuurverschijnselen, zoals enorme regenval in korte tijd. Hierbij kunnen groene daken de uitkomst bieden. Een groen dak vangt regenwater op bij hoosbuien, het biedt op hete dagen verkoeling en insecten en vogels zijn er gek op. Leuke bijkomstigheid is dat je zonnepanelen meer opbrengen als ze op een groen dak liggen. Volgens ‘The Bronx Design and Construction Academy’ die een vooronderzoek heeft uitgevoerd brengen zonnepanelen op een groen dak negen tot zestien procent meer op dan wanneer ze niet op een groen dak liggen.
In dit artikel nemen we je mee in wat een groen dak is, hoe je het onderhoudt, waarom zonnepanelen meer opbrengen op een groen dak en wat de kosten zijn van een groen dak. In samenwerking met onze partner DIM groen, delen we onze expertise.
Inhoudsopgave
ToggleWat is een groen dak?
Met de stijgende vraag naar energie, is het belangrijk om op zoek te gaan naar duurzame oplossingen. Een groen dak biedt een innovatieve en milieuvriendelijke manier om jouw wooncomfort te verbeteren. Maar wat is nou precies een groen dak?
Groene daken zijn alle daken die begroeid zijn met, onder andere planten, gewassen of kruiden. Andere benamingen voor groene daken zijn vegetatiedak, dak begroeiing of dakbegroening. De naam verwijst niet naar een specifieke opbouw, maar puur naar het principe dat het een dak is – plat of hellend – die begroeid is met een combinatie van waterdichte lagen, drainagematerialen en vegetatie, zoals planten, gewassen of kruiden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen intensieve- en extensieve groendaken, maar er is een scala aan mogelijkheden om je dak te laten begroeien elk met hun eigen voordelen, uitstraling en functionaliteit.
Intensieve groene daken
Intensieve groene daken zijn een opkomende trend in de wereld van duurzame bouw. Ze bieden niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook vele praktische en milieuvriendelijke voordelen.
Een intensief groen dak is een volwaardige daktuin. Deze is enkel mogelijk op een plat dak (met een maximale hellingshoek van 1 tot 4 graden) en heeft een veel zwaardere draagkracht nodig dan een extensief dak. Voor turfdaken, kruiden- en bloemen daken gaat dit tot een draagkracht van 150kg per m2. Op een intensief dak kun je ook wandelen, groenten kweken, grassen, struiken, kruiden, bomen en zelfs vijvers aanleggen. Het is een leeftuin waarin kinderen kunnen spelen en die tot ieders verbeelding spreken. Op een dergelijke daktuin kan de benodigde draagkracht al snel oplopen tot 1200kg per m2.
Intensieve groene daken zijn daardoor echter wel duurder en vereisen meer onderhoud dan traditionele groene daken. Het is belangrijk om te overwegen of het bij je budget en verantwoordelijkheid past voordat je besluit om er één aan te leggen.
Extensieve groene daken
Een extensief groen dak is een beplant dak met een dunne laag aarde en speciaal geselecteerde planten. Het is een milieuvriendelijke oplossing die niet alleen het uiterlijk van je gebouw verbetert, maar ook de leefomgeving.
Hoe werkt een extensief groen dak? Een extensief groen dak bestaat uit verschillende lagen, waaronder een waterdichte laag, een drainage laag, een substraat laag en beplanting. Het substraat is dun en bevat speciaal geselecteerde planten die zijn aangepast aan de specifieke omstandigheden op het dak. Dit betekent dat ze weinig onderhoud nodig hebben en weinig water gebruiken. Hierdoor volstaat een kleine waterbuffer en dunne voedingsbodem. Gemiddeld heeft een extensief groen dak een draagvermogen van 75kg per m2.
Intensieve en extensieve groene daken. Wanneer kies je welke?
Samengevat; een intensief groen dak is geschikt voor daken met veel verkeer, zoals daken van gebouwen of daken die veelvuldig bezocht worden. Het heeft een dikke laag aarde en bevat veel verschillende soorten planten. Dit type dak is intensiever in onderhoud, maar biedt meer groene ruimte en een grotere biodiversiteit.
Een extensief groen dak is juist geschikter voor daken die weinig bezocht worden en heeft minder onderhoud nodig. Het heeft een dunne laag substraat en bevat eenvoudige vegetatie zoals gras, kruiden en mos. Het is een economische keuze en een goede oplossing voor daken met een beperkte belasting.
Wanneer je beslist welk type groen dak het beste bij je past, is het belangrijk om de specifieke eisen en gebruiksomstandigheden van je dak in overweging te nemen. Als je een dak hebt met veel verkeer en je wilt graag een rijke groene omgeving, dan is een intensief groen dak een goede keuze. Als je op zoek bent naar een goedkope oplossing met minder onderhoud, is een extensief groen dak een beter alternatief.
Wat is sedum?
Een groen dak is een populaire manier om je leefomgeving te verbeteren en tegelijkertijd bij te dragen aan een groene en duurzame toekomst. Maar niet alle groene daken zijn hetzelfde. Een groen dak met sedum is een unieke combinatie van duurzaamheid en schoonheid.
Maar wat is een groen dak met sedum precies? Sedum is een unieke en veelzijdige soort vetplant die gemakkelijk groeit en weinig onderhoud nodig heeft. Het is een ideale plant voor groene daken omdat het weinig water nodig heeft en goed gedijt in een droge omgeving.
Sedum is een wetenschappelijke naam voor maar liefst 600 verschillende vetplantensoorten die nauw aan elkaar verwant zijn. Sedum is een soort vetplant die afkomstig is uit Europa, Azië en Noord-Amerika. De sedum soorten delen allemaal een paar typische kenmerken die ze in het wild hebben ontwikkeld. Ze groeien op rotsachtige plekken waar het leven zwaar is voor een plant. Zo waait het er hard, kan er lang geen regen vallen, is de grond arm of vriest het er juist. Kortom, sedum planten zijn overlevers die kunnen groeien in omstandigheden waarin bijna geen andere plant kan groeien.
Sedum soorten hebben voor al die uitdagingen oplossingen gevonden, zoals verdikte bladeren waarin ze water opslaan voor in droge tijden. Of een sterke wortel tegen extreme kou en ze groeien laag bij de grond, zodat ze goed houvast hebben bij harde wind. Dat is dan ook de reden dat ze ideaal zijn voor op een dak (in de stad) waar ze geen beschutting hebben tegen de wind, het lang droog, heet of juist nat kan blijven en winters stevig kan vriezen.
Naast dat sedum een sterke plant is zijn het ook erg mooie planten. De bladeren kunnen groen, geel, rood of paars zijn en de bloemen kunnen roze, oranje of geel zijn. Dit maakt sedum niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Met mooi gevormde gekleurde bladeren en aantrekkelijke bloemen, die lang bloeien. Een aanwinst voor je dak en de natuur.
Voordelen van een Sedum Dak
Ben jij op zoek naar manieren om je omgeving duurzamer en aantrekkelijker te maken dan is één van de manieren om dit te bereiken het implementeren van groene daken, zoals een sedum dak. Een groen dak met sedum biedt tal van voordelen, waaronder verbetering van de biodiversiteit, vermindering van het risico op overstromingen, isolatie en verlenging van de levensduur van het dak. Bovendien biedt het groene dak met sedum een aangenamere leefomgeving voor jou en verbetert het de luchtkwaliteit.
Het groene dak met sedum is ook esthetisch aantrekkelijk. De kleurrijke bloemen van de sedumplanten creëren een levendig en aantrekkelijk uitzicht, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van jouw woonomgeving. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van sedum daken en hoe ze bijdragen aan een gezonder en duurzamer leefomgeving.
1) Verbeteren van Biodiversiteit
Een sedum dak biedt een unieke leefomgeving voor planten en dieren. Het verhoogt de biodiversiteit door voedsel, onderdak en schuilplekken te bieden aan insecten, vogels en andere dieren. Het verbetert de leefomgeving voor dieren en planten.
2) Verbeterde thermische en akoestische isolatie
Een sedum dak biedt een extra laag isolatie voor het gebouw; thermisch en akoestisch. Wordt jij bijvoorbeeld altijd wakker van de regen op het dak? Een groen dak dempt het geluid van buiten door middel van het substraat en de beplanting. Je kunt er vanuit gaan dat ongeveer geldt; dat de geluidsisolatie tot wel 4 decibel per cm laagdikte is.
Een groen dak biedt ook thermische isolatie waardoor de warmte beter binnen blijft. Het kan je helpen met het besparen van energie. Een groen dak heeft een isolatie waarde van R= 0,5 m²K/W.
3) Waterretentie
Een sedum dak gebruikt van alle regenval die op het dak valt ongeveer 40 tot 50% op jaarbasis. Daarnaast voert het het overtollige regenwater langzamer af. Dit vermindert dan ook de hoeveelheid regenwater die de straten de riolering te verwerken krijgen. Mede dankzij dit voordeel geven gemeentes subsidies op groene daken. Door de steeds heftigere regenval is dit een belangrijk voordeel, waardoor het helpt bij het reguleren van de waterbalans en het vermindert de kans op overstromingen.
4) Beschermt de dakbedekking
Een sedum dak verlengt de levensduur van het dak. Door een groen sedum dak aan te brengen bescherm je het dak tegen UV straling, waardoor je de veroudering vertraagd, maar je beschermt het dak ook tegen temperatuurverschillen, waardoor het dak altijd krimpt en uitzet. Al met al zorgt het sedum dak ervoor dat de dakbedekking bijna twee keer zo lang meegaat.
5) Het groene dak zorgt voor verkoeling
Beplanting wordt véél minder warm dan zwarte dakbedekking. En wist je dat de bladeren net als ons kunnen zweten? In de zomer verdampen de bladeren water, wat het dak en de omgeving extra afkoelt. Hierdoor kun je tot 40% of meer op de kosten van je airco verdienen.
6) Zonnepanelen behalen meer rendement.
Zonnepanelen verliezen hun rendement als ze warmer worden dan 40 graden. Met een beetje zon kan een zwart dak al snel boven de 40 graden komen. Dat is zonde van je rendement, want veel zon moet juist veel energie opleveren zou je denken. Het groene dak zorgt ervoor dat op warme dagen het dak koeler blijft en je zonnepanelen dus een beter rendement behalen. Volgens ‘The Bronx Design and Construction Academy’ die een vooronderzoek heeft uitgevoerd brengen zonnepanelen op een groen dak negen tot zestien procent meer op dan wanneer ze niet op een groen dak liggen. Zeker het overwegen waard dus!
7) Duurzaam
Sedum is gemaakt van duurzame materialen en heeft weinig onderhoud nodig, waardoor het een duurzame en betaalbare optie is om te genieten van alle voordelen van een sedum dak.
8) Esthetiek
Een sedum dak verhoogt het uiterlijk en de waarde van het gebouw. Het creëert een aantrekkelijke en groene omgeving, wat bezoekers aantrekt en bijdraagt aan een positieve uitstraling van het gebouw en de omgeving.
En wist je dat, uit onderzoek van het RIVM blijkt, dat uitzicht op groen onze gezondheid bevorderd? Daarom hebben veel ziekenhuizen en zorginstellingen al lang groene daken.
9) Planten op je dak zijn goed tegen de luchtvervuiling
De beplanting van een groen dak zetten net als andere planten CO2 om in zuurstof. Zo helpen ze tegen luchtvervuiling. Afhankelijk van het type groen dak, intensief of extensief, en de gebruikte beplanting kun je meer of minder doen tegen luchtvervuiling.
10 ) Het helpt tegen de opwarming van de stad
Een groen dak, waaronder ook een sedum dak, kan bijdragen aan het verminderen van de stedelijke warmte-eilandeffect. Dit gebeurt doordat de groene daken het zonlicht reflecteren en de warmte absorberen, wat leidt tot een verkoeling van het dak en de omgeving. Bovendien zorgen groene daken voor extra verdamping, wat bijdraagt aan een verkoelend effect op de omgeving. Hierdoor kan een sedum dak helpen om de stedelijke temperatuur te verlagen en zo de stad koeler te houden.
Alle voordelen op een rij:
- Een groen dak biedt een unieke leefomgeving voor planten en dieren.
- Het dempt geluiden tot wel 4 decibel per cm laagdikte en heeft een isolatie waarde van R= 0,5 m²K/W.
- Het sedum gebruikt tot 50% van het regenwater en voert water geleidelijk af, wat wateroverlast verminderd op straten en in rioleringen.
- Je dakbedekking gaat bijna 2x zo lang mee.
- Doordat de planten tijdens warmte ‘zweten’ blijft het koeler in de directe omgeving.
- Je zonnepanelen blijven koeler op warme dagen waardoor ze 9 tot 16% meer rendement behalen.
- Sedum is duurzaam.
- Een groen dak bevorderd onze gezondheid volgens onderzoek van het RIVM.
- Sedum planten zetten CO2 om in zuurstof én helpen zo tegen de luchtvervuiling.
- Het verminderd het stedelijke warmte-eilandeffect.
Groen verhoogt efficiëntie zonnepanelen
De combinatie van groene daken en zonnepanelen wordt steeds populairder. Het biedt namelijk tal van voordelen, waaronder de verhoging van de efficiëntie van zonnepanelen. Maar hoe verhoogt een groen dak nou precies de efficiëntie van zonnepanelen?
Bescherming tegen oververhitting: groene daken bieden een natuurlijke schaduw voor de zonnepanelen. Dit betekent dat de panelen niet oververhit raken, wat de levensduur van de panelen verlengt en de efficiëntie verhoogt.
Koeling: de planten op het groene dak werken als een natuurlijke airconditioner. Ze nemen namelijk de warmte op en verminderen zo de temperatuur op het dak. Hierdoor werken de zonnepanelen efficiënter.
Stabiliteit: een groen dak biedt ook een stabiele ondergrond voor de zonnepanelen. De grond wordt immers vastgehouden door de wortels van de planten, waardoor de zonnepanelen minder beïnvloed worden door weersomstandigheden, zoals wind en regen.
Verbeterde energieopbrengst: door de verminderde oververhitting en de betere koeling, kunnen de zonnepanelen meer energie opwekken. Hierdoor wordt de investering in zonnepanelen sneller terugverdiend.
Groen dak onderhoud
Een Sedum dak is een veel gemaakte keuze voor als je op zoek bent naar een duurzame en ecologische oplossing voor je dak. Het is namelijk eenvoudig te onderhouden en biedt tal van voordelen, zoals verbetering van de biodiversiteit en verkoeling van de omgeving. Maar hoe onderhoud je een Sedum dak? Hieronder vindt je een aantal tips.
- Water geven bij extreme droogte: sedum heeft geen extra water nodig als het goed geworteld is. Als het lange tijd droog is kan het sedum wel wat extra hulp gebruiken. Je kunt dit herkennen door een overwegend rode kleur
- Verwijder overtollig onkruid: overtollig onkruid kan de groei van de Sedum-planten belemmeren. Verwijder dit daarom regelmatig.
- Verwijder dode planten: verwijder dode of gele planten om te voorkomen dat ze andere planten beïnvloeden.
- Snoeien: snoei het Sedum dak elk jaar in het voorjaar om het uiterlijk te verbeteren en om te voorkomen dat het te dicht wordt.
- Controleer het waterafvoersysteem: het waterafvoersysteem moet optimaal werken om te voorkomen dat het Sedum dak overstroomt of verdrinkt. Controleer daarom regelmatig of het systeem in orde is.
Onderhoud Sedumdak
1. Jaarlijks onderhoud
Een Sedum dak is een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor jouw dak. Het vereist niet veel onderhoud, maar jaarlijks is er wel regelmatig onderhoud nodig om het sedum in topconditie te houden om optimaal te kunnen functioneren. Hieronder vind je een aantal stappen voor het jaarlijkse onderhoud van je Sedum dak.
1. Snoeien: snoei het Sedum dak elk jaar in het voorjaar om te voorkomen dat het te dicht wordt en om de groei te bevorderen.
2. Verwijderen van overtollig onkruid: verwijder overtollig onkruid om de groei van de Sedum-planten niet te belemmeren.
3. Verwijderen van dode planten: verwijder dode of gele planten om te voorkomen dat ze de andere planten beïnvloeden.
4. Controleer het waterafvoersysteem: zorg dat het waterafvoersysteem goed werkt om overstroming en verdrinking te voorkomen.
5. Bemesten: voeg indien nodig organisch materiaal toe aan het Sedum dak om de groei van de planten te bevorderen.
2. Bemesting
Om een Sedum dak in goede conditie te houden, is het belangrijk om het regelmatig te bemesten. Hieronder vind je stappen voor het bemesten van een Sedum dak.
- Kies de juiste bemesting: kies een organisch materiaal dat specifiek is ontworpen voor het bemesten van groene daken, zoals compost of speciaal groen dakmeststof.
- Verdeel de bemesting gelijkmatig: verdeel de bemesting gelijkmatig over het hele dak om te zorgen dat alle planten gelijkelijk worden bemest.
- Voeg bemesting toe in het voorjaar: voeg de bemesting toe aan het Sedum dak in het voorjaar, wanneer de groei van de planten begint.
- Controleer de bemesting regelmatig: controleer regelmatig of er nog voldoende bemesting aanwezig is en voeg indien nodig extra bemesting toe.
3. Bewatering
Sedum heeft geen extra water nodig als het goed geworteld is. Als het lange tijd droog is kan het sedum wel wat extra hulp gebruiken. Het sedum gaat dan in een overlevingsmodus, wat goed te zien is door een rode kleur. Mocht je dit zien dan is het verstandig de sedum mat even goed nat te maken.
Wat zijn de kosten voor een Sedum dak?
Een Sedum dak biedt vele voordelen, zoals verbetering van de waterafvoer, verkoeling van de omgeving en verhoging van de biodiversiteit. Maar wat kost zo'n groen dak nu eigenlijk? Is het de investering waard?
De kosten van materialen voor een Sedum dak zijn onder andere: het dakbedekkingsmateriaal, de drainage, de bodemstructuur en de Sedum-planten. Daarnaast komen er kosten bij voor de installatie, zoals het uitvoeren van de voorbereidingen en het aanleggen van het dak. Deze kosten variëren sterk afhankelijk van de grootte van het dak, de locatie en het soort materiaal dat gebruikt wordt.
Op de lange termijn heeft een Sedum dak een lange levensduur en biedt vele voordelen, zoals verbetering van de waterafvoer en de verkoeling van de omgeving. Bovendien kan een groen dak de waarde van je woning verhogen en bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Daarom bieden veel gemeenten een subsidie aan voor groene daken.
Hoewel de kosten van een Sedum dak dus hoger kunnen zijn dan die van een traditioneel dak, zijn de voordelen op de lange termijn vele malen groter. Of het de investering waard is, is afhankelijk van je specifieke situatie en doelen. Het is aan te raden om advies te vragen aan een specialist in groene daken, zoals DIM Hovenier, om de beste oplossing voor jouw woning of bijgebouw te vinden.
Prijzen en kosten van zonnepanelen
Met de groeiende belangstelling voor duurzame energie is het geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om zonnepanelen te installeren. Maar wat is de prijs en wat zijn de kosten van zonnepanelen? In deze blog bespreken we de verschillende factoren die bijdragen aan de totale kosten en waarom het de investering waard kan zijn.
De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type panelen, de grootte van de installatie en de fabrikant. Gemiddeld varieert de prijs van € 2.000 tot € 8.000. Naast de aanschaf van de panelen, komen er nog extra kosten bij voor de installatie en het onderhoud. De installatiekosten variëren afhankelijk van de grootte van de installatie en de locatie, maar liggen gemiddeld tussen € 1.000 en € 3.000. Het onderhoud van zonnepanelen is meestal eenvoudig en vereist weinig inspanning, met een paar keer per jaar een visuele inspectie en periodiek reinigen als nodig.
Zonnepanelen bieden een aanzienlijke besparing op de energiekosten op de lange termijn. Bovendien is het gebruik van zonne-energie een duurzame manier om energie op te wekken en bij te dragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Ook hiervoor kun je bij je gemeente terecht om te kijken of ze subsidies afgeven.
Groendak met zonnepanelen laten aanleggen?
Een groen dak en zonnepanelen aanleggen is een investering die zichzelf terugbetaalt. Er zijn vele voordelen aan deze combinatie, waaronder energiebesparing, verbetering van de biodiversiteit en verhoging van de waarde van het pand. Maar hoe kies je een professional die dit op een goede manier voor je kan uitvoeren?
DIM Hovenier is een goede keuze als het gaat om het aanleggen van een groen dak voor je zonnepanelen. Wij zijn professionals die gespecialiseerd zijn in groene daken en kennen de specifieke eisen en uitdagingen van dit soort projecten. Bovendien hebben wij de juiste kennis en ervaring om deze combinatie op een efficiënte en duurzame manier aan te leggen.
Wanneer je besluit een groen dak en zonnepanelen door hovenier te laten aanleggen, is het belangrijk om een aantal zaken goed in overweging te nemen. Ten eerste is het verstandig om te bepalen wat je wensen en eisen zijn voor het project. Bespreek deze duidelijk met de hovenier en zorg dat je heldere afspraken maakt over de aanpak en de kosten.
Tot slot is het verstandig om duidelijk te communiceren over het onderhoud van het groene dak en de zonnepanelen. Bij DIM Hovenier kunnen wij het onderhoud van je groene dak volledig uit handen nemen. Wij maken heldere afspraken over de verantwoordelijkheden en de kosten voor het onderhoud.
In het algemeen is het laten aanleggen van een groen dak met zonnepanelen een slimme keuze. Dit zorgt niet alleen voor financiële voordelen, maar ook voor een bijdrage aan een duurzame toekomst en verbetering van de biodiversiteit. Maak gebruik van de expertise van DIM Hovenier en realiseer jouw groene dak (en zonnepanelen) project.
Meer tuinblogs van DIM hovenier